23 sierpnia w niedzielne popołudnie o godzinie 16.30 na Placu Kochanowskiego pod patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego rozpoczął się Festiwal Produktów Tradycyjnych zorganizowany dla szerokiej publiczności.
Uroczystego otwarcia dokonała Bogusława Jaworska – burmistrz Zwolenia, która powitała zespoły folklorystyczne, koła gospodyń wiejskich i przedstawiła komisję konkursową zadaniem której było wybranie „Najlepszej Potrawy Tradycyjnej” i „Najładniejszego Stoiska” festiwalu.
Komisja w składzie: przewodnicząca Bogusława Jaworska – burmistrz Zwolenia , Teresa Kacperczyk Baran- kierownik Powiatowej Stacji Epidemiologiczno- Sanitarnej w Zwoleniu, Radna Rady Miejskiej, Barbara Tkaczyk – właściciel karczmy „U Baśki”, Ewa Bulzacka – instruktor Domu Kultury i Zenonon Mazur – kierownik Powiatowego Zespołu Doradców Rolniczych w Zwoleniu udała się do barwnych i suto zastawionych stoisk z jadłem i piciem. Każdy zespół wytypował do konkursu jedną potrawę , komisja po degustacji oceniała w skali punktowej walory potrawy.
Pierwszy stół prezentował Zespół Folklorystyczny „Gotardowie” ze Zwolenia z kierowniczką Joanną Tęczą , można tam było spróbować między innymi podpłomyków pieczonych na kuchni węglowej z ciasta makaronowego, masła i maślanki zrobionej w maselnicy a przygotowane do konkursu zawijoki z kapusty i kaszy z sosem grzybowym były wyśmienite.
Kolejne stoisko przygotowane przez koło Gospodyń Wiejskich z Bartodziej przypominało chatę z regionu Tczowa z płotem pełnym wiszących garnków, słoneczników, a nawet siedzących w formie kukieł baby i chłopa.
Krystyna Kołodziejczyk- kierowniczka Koła Gospodyń Wiejskich z Bartodziej częstowała komisję z czarnego saganka suto okraszoną kapustą z kartofli a groch do tej potrawy łuskany był cepami, zjeść i wypić było tu co , a to gęś pieczona z jabłkami, a to pierogi z kapustą , pączków z nadzieniem stał pełen kosz.
Jurorzy przeszli do stołu przygotowanego przez Koło Gospodyń Wiejskich z Sycyny. Kierowniczka – Zofia Jasólska wytypowała do konkursu „pitrachę” z kaszy i surowych ziemniaków z należytą omastą. Przyznać trzeba, że była przepyszna, piernik Kochanowskiego zniknął w oka mgnieniu. Cytrynówka – to już tradycja zespołu kolejka do degustacji była do momentu aż się wylały ostatnie krople.
Zespół „Sobótka” z Czarnolasu z kierowniczką Stanisławą Baran podejmował jurorów potrawą konkursową- zarzutką z kiszonej kapusty. Stół pięknie nakryty , wokół stołu chodniki, a potrawy wszystkie podpisane – zliczyć ich nikt by nie zdołał : smalec czarnoleski, szynki, kiełbasy, ciasta, pierożki pieczone z makiem, ser i masło swojskie, nalewki i miody.
Niezwykle gościnnie przyjmowała jurorów pani Barbara Wróbel kierowniczka zespołu „Ostałki” z Ostałówka serwując potrawę konkursową w chlebkach – barszczyk wielkanocny, oprócz tego można było posmakować ostałowskich specjałów : ciasta drożdżowego , prosiaka, salcesonów, pierogów z różnym nadzieniem , pasztetowej , masła, itd.
W czasie kiedy komisja wędrowała od gościnnych stołów do kolejnych na estradzie pani Joanna Tęcza zapraszała zespoły do prezentacji programu artystycznego.
Po burzliwej naradzie jurorzy wybrali potrawę najlepszą, najsmaczniejszą i tradycyjną. Przewodnicząca – Bogusława Jaworska ogłosiła wyniki konkursu:
Nagrodę Marszałka Województwa Mazowieckiego – Adama Struzika otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Bartodziej za „kapustę z kartofli”, nagrodę specjalną starosty Zwoleńskiego otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Sycyny, nagroda Burmistrza Zwolenia przypadła Zespołowi Folklorystycznemu „Gotardowie” , Ostałki otrzymały nagrodę rzeczową wójta Chlewisk, którą wręczył Marek Marciniak – zastępca i nagrodę Burmistrza Zwolenia. W ciekawy sposób nagrodzony został zespół „Sobótka” z Czarnolasu, włacicielka karczmy „U Baśki” Barbara Tkaczyk- ufundowała dla zespołu kolację przy świecach
W konkursie na „Najładniejsze Stoisko” zwyciężył również zespół Koła Gospodyń Wiejskich z Bartodziej – gmina Tczów. Nagroda ufundowana została przez Burmistrza Zwolenia.
Festiwal prowadzili Joanna Tęcza kierownik zespołu Gotardowie i Zdzisław Kwapiński ze swoją kapelą.
Wydarzenie zostało zrealizowane ze środków Marszałka Województwa Mazowieckiego.
Mieszkańcy Zwolenia nasyceni i zadowoleni już pytają kiedy będzie kolejny festiwal potraw.